Kolejna porcja wiedzy dotyczy zależności pomiędzy codzienną dietą a funkcjonowaniem mózgu. Myślę, że to doskonałe wprowadzenie do tematu, którym będziemy zajmować się już w najbliższą środę (Depresja). Z wykładu o wspomaganiu układu nerwowego odpowiednim żywieniem dowiemy się nie tylko co jeść, ale i jak przyrządzać poszczególne produkty, by niechcący nie pozbawić się składników odżywczych, na których dostarczeniu nam zależy. Zapraszam do wysłuchania z wielką uwagą wystąpienia naszej zaprzyjaźnionej dietetyczki, technologa żywności i fizjologa żywienia człowieka, mgr inż. Ewy Mirkowicz.
Cz. 1
Cz. 2
Cz. 3
Cz. 4
Ciekawe i ważne informacje, wielkie dzięki za cenne wskazówki i zdrową inspirację :)
Zbyt rzadko chyba łączy się procesy psychiczne z odżywianiem. Jeśli coś dzieje się w głowie, mało kto zastanawia się co robi nie tak. Zdecydowanie rzadziej niż u dietetyka, szuka pomocy u psychiatry. Mam wrażenie, że wielu ludzi ciało i mózg traktuje jak dwa niezależne, autonomiczne obszary, a to poważny błąd. Cieszę się, że już w środę następna porcja ważnej wiedzy. :) Bardzo zależy mi na tym, żeby nasi Klubowicze byli coraz bardziej i bardziej świadomi.