O nietolerancji laktozy

Jak bardzo potrafi utrudnić życie? Czy na pewno wiesz w jakich pokarmach występuje?

Laktoza – co to takiego? To tzw. cukier mleczny będący naturalnym składnikiem mleka. Występuje oczywiście również w jego przetworach. Stosuje się go także w procesie produkcji przemysłowej w zakresie artykułów spożywczych, które wydawać by się mogło, iż mleka nie zawierają.

Przemysł spożywczy ma swoje powody by stosować laktozę, tam gdzie byśmy się tego najmniej mogli spodziewać. Dlaczego tak się dzieje ? Ponieważ:

  • dodatek cukru mlecznego podwyższa lepkość artykułu spożywczego, dzięki czemu, przeżuwaniu towarzyszy przyjemne uczucie,
  • możliwe jest dodawanie dość dużych ilości substancji do produktu końcowego bez wyraźnego pogorszenia walorów smakowych,
  • podczas pieczenia laktoza powoduje brązowe zabarwienie, z tego też powodu stosowana jest w produkcji pieczywa, frytek, krokietów,
  • laktozę w dużych ilościach stosuje się również w słodyczach po to, by zapobiec krystalizacji roztworów cukru,
  • w procesie wytwarzania leków, laktozę stosuje się jako nośnik dla właściwej substancji czynnej,
  • jest nośnikiem dla aromatów, substancji słodzących i polepszaczy smaku.

 Czym jest nietolerancja laktozy?

Zjawisko to ma miejsce wówczas, gdy w organizmie w niedostatecznym stopniu wytwarzany jest enzym o nazwie laktaza. (Jego zadaniem jest rozłożenie przyjętej z pożywieniem laktozy na glukozę i galaktozę.) Laktoza w postaci pierwotnej jest nieprzyswajalna przez przewód pokarmowy, a tym samym dla organizmu bezwartościowa. Dopiero po rozłożeniu przez laktazę, pojedyncze cząsteczki mogą być spożytkowane i w takiej postaci wspomagają przemianę materii.

Jakie dolegliwości mogą świadczyć o nietolerancji laktozy?

Te o charakterze ogólnym, to:

  • bóle głowy,
  • chroniczne zmęczenie,
  • stany depresyjne,
  • wewnętrzny niepokój,
  • subiektywne poczucie choroby,
  • wyczerpanie,
  • odczuwanie napięcia,
  • nerwowość,
  • zaburzenia snu,
  • zaburzenia koncentracji,
  • bóle kończyn,
  • problemy dermatologiczne,
  • opóźniony wzrost u niemowląt.

 Dolegliwości ze strony układu pokarmowego:

  • biegunka (w zależności od ilości przyjętej laktozy może trwać kilka dni, występować krótkotrwale lub jednorazowo),
  • wzdęcia,
  • papkowata konsystencja stolca,
  • zaparcia (efekt zaburzeń trawienia),
  • mdłości po posiłkach,
  • burczenie w brzuchu,
  • gazy jelitowe,
  • wymioty (zwłaszcza u dzieci),
  • bóle brzucha,
  • bóle skurczowe podbrzusza i nadbrzusza.

Jeśli laktoza spożywana jest regularnie, może występować chroniczny bolesny ucisk poprawej stronie podbrzusza (w miejscu gdzie jelito cienkie przechodzi w jelito grube).

Produkty spożywcze, których bezwzględnie należy unikać:

  • mleko i jego przetwory,
  • produkty zawierające mleko i serwatkę w proszku,
  • wytwarzane przemysłowo produkty gotowe (również te, pozornie nie mające nic wspólnego z mlekiem)

 Artykuły pozbawione laktozy to:

  • warzywa,
  • owoce,
  • ryż,
  • makaron,
  • ziemniaki,
  • rośliny strączkowe,
  • zboża,
  • orzechy,
  • nie przetworzone mięso,
  • nie przetworzone ryby,
  • miód,
  • każdy rodzaj cukru obok cukru mlecznego,
  • substancja słodząca w postaci płynnej,
  • sól,
  • olej,
  • przyprawy bez domieszek,
  • kawa,
  • herbata,
  • soki owocowe,
  • mleko i napoje sojowe,
  • syropy,
  • sok warzywny.

Laktozy nie zawierają również napoje alkoholowe. :)

Jeszcze słówko o nieprzyswajalności tego składnika, tak powszechnie występującego w naszym pożywieniu (na podstawie książki „Mleko, cichy morderca” autorstwa dr Nand Kishare Sharma N.D.).

„Odkryto, że poziom laktazy, enzymu jelitowego, służącego rozkładaniu laktozy zmniejsza się wraz z wiekiem, co wywołuje zjawisko nieprzyswajalności, objawiające się zaburzeniami jelitowymi. Z tego powodu, zaczęto przypisywać mleku, pokarmowi okrzykniętemu przedtem jako najlepszy i idealnie sprzyjający rozwojowi człowieka, pewną ujemną właściwość. Zachęca się dzieci i dorosłych, aby pili mleko, co rzekomo ma dostarczyć organizmowi wapnia dla zębów i kości oraz przyniesie jeszcze inne korzyści płynące ze spożywania minerału. Jednak jak wykazały badania, osoby wykazujące nietolerancję mleka i jego przetworów, wykazują niedobory wapniowe, mimo że spożywają znaczne jego ilości. Ich organizm z powodu nietolerancji nie potrafi zaabsorbować wapnia zawartego w produktach mlecznych. Według tych badań, przeprowadzonych na Wydziale Medycznym Uniwersytetu Stanowego w Ohio … …. nietolerancja mleka przez organizm człowieka może prowadzić do zrzeszotnienia kości czyli osteoporozy.

Laktazy, czyli enzymu rozkładającego laktozę brakuje dużej części dorosłej populacji świata. Nieprzyswajalność laktozy będzie występować częściej u tych ludzi i społeczności, które nie miały tradycji spożywania mleka, niż u tych, których przodkowie od pokoleń pili mleko i u których nastąpiło genetyczne przystosowanie. Jednakże przystosowanie się do nienaturalnego czy trującego pożywienia nie chroni człowieka przed niebezpiecznymi konsekwencjami jego spożywania. Jeżeli ktoś nie jest przyzwyczajony do mleka (i jego przetworów) nie powinien wprowadzać tych pokarmów do swojej diety. Takie osoby odczuwają szkodliwy wpływ mleka dużo szybciej niż te, przystosowane. 90 % populacji świata nie toleruje laktozy. Wiele osób nie wiąże swych dolegliwości ze spożywaniem mleka oraz jego przetworów i cierpi w milczeniu, nie zdając sobie sprawy z przyczyn choroby.

W mleku są dwa składniki, do trawienia których potrzebne są enzymy: laktoza – wymaga laktazy, kazeinareniny.
Organizm dziecka przestaje wytwarzać laktazę po odstawieniu od piersi, a poziom istniejącej zmniejsza się w wieku dwóch do czterech lat. W tym okresie w przewodzie pokarmowym dziecka również prawie nie występuje już renina. Jedynie niewielka liczba osób odbiega od tej reguły.

Powszechnie uznanymi objawami nietolerancji mleka są:

  • kurcze żołądkowe i inne,
  • biegunki,
  • nudności i wymioty,
  • wzdęcia z oddawaniem wiatrów ,
  • wydzieliny z nosa, w tym śluz,
  • zmęczenie i złe samopoczucie.

Niestety, nie mówi się o tym powszechnie i świadomość występowania nietolerancji mleka krowiego u niemowląt, dzieci i dorosłych jest ciągle niska zarówno wśród służb medycznych, jak i ich pacjentów.

PS

Wśród produktów z oferty CaliVita – laktazę zawiera zestaw enzymów pod nazwą
Digest Easy (z oferty zagranicznej). Produkt  pomocny w ograniczeniu skutków nietolerancji to AC – Zymes

4 myśli na “O nietolerancji laktozy”

  1. Co jutro gotujecie na obiad? Ja przyrzadze rumfordzka wedlug starego przepisu. Cos pysznego, poszukajcie sobie w goglach: zupa rumfordzka babci

  2. U naszego młodszego syna w przedszkolu zupa mleczna na śniadanie to oczywiście podstawa. W szkole u starszego syna zwykłe mleko w kartoniku dzieci dostają za darmo, a niezwykłe bo smakowe za 1 zł.

    Nasze dzieci mleka oczywiście nie piją. W przedszkolu i szkole na szczęście nie mamy z tym problemu. Panie przedszkolanki i nauczycielki bardzo tolerancyjne.

    Jednego czego nie mogę przeboleć to tego, że już od najmłodszych lat dzieciom wpaja się złe nawyki żywieniowe. Kotlet schabowy z ziemniakami wciąż króluje na stołówce szkolnej… niestety.

  3. Jak się cieszę Dorotko, że napisałaś o tym nieszczęsnym mleku, po którym nasze dzieci miały być „wielkie”.
    Pamiętam przeżywane horrory w przedszkolu (oj jak daleko pamięcią sięgnęłam) kiedy zmuszano mnie do picia mleka i jedzenia zupy mlecznej-na samo wspomnienie robi mi się niedobrze.
    Czułam się gorsza bo wszystkie dzieci jadły zupę mleczną, piły mleko-tylko nie ja.
    Teraz myślę, że mój organizm był mądrzejszy od pań przedszkolanek, dietetyczek i innych dorosłych.

    Szczególnie ważna dla mnie jest lista produktów nie zawierających laktozy i wyjaśnienie dlaczego właściwie nasz organizm nie radzi sobie z trawieniem laktozy.
    Jak dobrze czasami mądrego poczytać.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *