Jednym z czynników inicjujących astmę jest oczywiście żywienie. W badaniach przeprowadzonych zarówno na astmatykach palących, jak i tych, którzy od papierosów stronią, zauważono, że im mniejszy poziom kwasów tłuszczowych w ich diecie, tym przebieg choroby jest cięższy.
Europejscy eksperci w dziedzinie astmy uważają, że poprzez zwiększenie ilości kwasów tłuszczowych Omega – 3 można zredukować:
– liczbę chorób dróg oddechowych,
– rozmiar ich przebiegu,
– intensywność napadów astmy,
a także ilość spowodowanych nią zgonów.
Ponadto, pożywienie bogatsze w kwasy tłuszczowe Omega-3 pozwala zmniejszyć ilość zażywanych leków. Kwasy wchodzące w skład Omega – 3 poprawiają nie tylko samopoczucie w przypadku lżejszych przypadłości związanych z drogami oddechowymi, ale wykazują swoje bardzo pozytywne działanie na pacjentów na oddziałach intensywnej terapii (źródło: Critical Care Medicine z listopada 1999 r.)
Jedno jest pewne. Z Omega – 3 oddycha się lżej.